Impressie ‘Iedereen uitmuntend?!’

Bouwend op wat aan haar is overgedragen wil GCL er zijn voor alle mensen die zich aangetrokken voelen tot de ignatiaanse spiritualiteit – wat ook hun levensstaat, leeftijd of persoonlijke situatie is – in welk opzicht dan ook. Jongeren zijn voor GCL, ook wereldwijd, een bijzondere aandachtsgroep: zijn zij niet de spes patriae, de hoop van het vaderland en een groep die vaak nog fundamentele levenskeuzes moet maken, met alle daaraan verbonden onzekerheden?

Om deze reden heeft GCL Vlaanderen samen met GCL Nederland en Magis op 30 september jl. een activiteit georganiseerd voor jongeren tussen de 17 en ongeveer 35 jaar. Het thema was de uitmuntendheid. We kunnen constateren dat wij dagelijks impliciet of expliciet worden opgeroepen – in reclame, talkshows of op sociale media – om de beste te zijn, om succesvol te zijn, op elk terrein van het leven. Daarom hebben we gekeken hoe Ignatius meer dan 450 jaar geleden heeft geworsteld met de uitmuntendheid en een leven- en hoopgevend perspectief heeft geformuleerd.

Mede dankzij een helpende hand van velen bij het breed bekendmaken van deze activiteit hebben 24 jongeren deelgenomen aan de bijeenkomst, met een heel mooie mix van jongeren die GCL-lid zijn, jongeren die al in aanraking zijn gekomen met de ignatiaanse spiritualiteit (bv. deelname aan Magis) en jongeren zonder een zo’n achtergrond. Pater Nikolaas Sintobin SJ gaf een mooie uiteenzetting van Ignatius’ benadering van de uitmuntendheid, geïllustreerd aan de hand van YouTube-filmpjes, Nikolaas lichtte er drie belangrijke kenmerken uit: De ignatiaanse uitmuntendheid, het Magis, is strikt persoonlijk en doet de vraag stellen waar jij persoonlijk helemaal tot je recht komt. Ten tweede, Magis is – min of meer gelijk aan – een persoonlijk verlangen, dat in ieder mens is gelegd en dat gevonden kan worden door te luisteren naar je hart, door je eigen ervaring te lezen, kortom door onderscheiding. Wat geeft rust, blijheid, vreugde,  vertrouwen en geeft je vleugels en wat geeft onrust, spanning, ergernis en droefheid? Ten derde, Magis nodigt uit tot decentralisatie en is relationeel. Ik ben zelf niet het middelpunt van de wereld en het gaat er niet om zelf een kunstwerk te worden en mijn eigen verlangens te verwezenlijken, maar om te beminnen, anderen ten dienste te staan en zich toe te vertrouwen. Gevoed door de uiteenzetting volgde een door Nicolaas begeleide YouTube-meditatie en een mooie uitwisseling in kleine groepjes. De plezierige en hartelijke atmosfeer tijdens de bijeenkomst zelf duurde nog geruime tijd voort tijdens de borrel erna. Velen merkten op dat de bijeenkomst in een duidelijke behoefte voorziet voor jongeren en suggereerden al thema’s voor een volgende bijeenkomst.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s